Boerderij Zonnehoeve

Bakkerij Het Zonnelied staat niet op zichzelf. De bakkerij is het warme hart van de biologisch-dynamische boerderij Zonnehoeve in Zeewolde (Flevoland). Zonnehoeve is in 1981 gesticht door Marja Molenaar en Piet van IJzendoorn. Het is een gemengd bedrijf met akkerbouw en een melkveehouderij, een paardenfokkerij en manege, natuurbeheer, een tak voor jeugdzorg en een webwinkel. In 1991 vestigde bakkerij Het Zonnelied zich op het terrein, nadat Zonnehoeve de bakkerij al zes jaar van Demeter-tarwe had voorzien.

Onze visie

Zonnehoeve heeft niet alleen een economisch doel. Wij willen als bedrijf midden in de samenleving staan. Uiteindelijk hebben we een cultureel doel: niet alleen een duurzame en rendabele landbouw, maar veel breder: een duurzame samenleving.

Akkerbouw en melkveehouderij

Zonnehoeve heeft zich sinds 1990 gespecialiseerd in de teelt van tarwe voor de bakkerij. Het gaat in totaal om zo'n zestig hectare. Maar we telen ook aardappelen en uien en natuurlijk het grasklaver voor de koeien.

De zestig koeien zorgen voor de vruchtbaarheid van het land. Hun mest wordt gecomposteerd en op het land gebracht. De tarwe levert ook genoeg stro om de dieren 's winters in de potstal mooi schoon te houden en een droog en zacht ligbed te geven. En 's zomers gaan de koeien natuurlijk de wei in.

De melk van de koeien wordt door de biologische tak van Campina Melkunie verwerkt tot zuivel, dat onder het Demeter-merk Zuiver Zuivel wordt verkocht in supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Natuurbeheer

In totaal heeft Zonnehoeve zo'n duizend hectare natuurgebied in beheer. Dat zijn vooral stiltegebieden waar vlaktes omgeven worden door struik- en bospercelen. Deze gebieden worden gebruikt als begrazingsterrein voor jonge paarden, ossen en jongvee.

Paarden

Zonnehoeve is de grootste Connemara-fokkerij in Nederland. Ons bedrijf telt zo'n honderdvijftig paarden en pony's. Behalve het fokken van paarden beheren we ook twee maneges en verblijven hier tal van pensionpaarden. Regelmatig zijn in de manege wedstrijden. Onze paarden staan net als de koeien lekker op het biologische stro van de Zonnehoeve.

Jeugdzorg

Op Zonnehoeve wonen niet alleen de medewerkers en hun kinderen, hier wonen ook twaalf kinderen die niet meer in hun eigen gezin kunnen blijven. Buiten spelen, paarden borstelen, paardrijlessen, koeien vangen in een natuurgebied: het kan op Zonnehoeve. En natuurlijk zo nu en dan de bakker eens helpen als het druk is!

Hofwebwinkel

Zonnehoeve is samen met vijf andere bedrijven in 2005 een biologische internetwinkel begonnen: de Hofwebwinkel. Inmiddels zijn via deze winkel zo'n 2300 producten te krijgen die een keer per week kunnen worden thuisbezorgd. De winkel telde begin 2006 al zo'n 600 klanten in de regio Flevoland, Het Gooi en Amsterdam. Dat aantal breidt zich gestaag uit.

logo zonnelied foto