De volle korrel

In veel maalderijen worden de kiemen uit het meel gehaald. Dit gebeurt vooral om de houdbaarheid van het meel te verlengen. Maar met het wegnemen van de kiemen gaan ook waardevolle voedingsstoffen verloren. Daarom malen wij voor het Zonneliedmeel de hele, volle tarwekorrel. Zo blijft alle kiemkracht van de tarwe behouden en komt die kracht ook ten volle in onze broden terug.

Lagen

De tarwekorrel bestaat uit een aantal lagen. Aan de buitenkant zit de zemel: deze beschermt de korrel tegen regen en koude. De zemel bestaat vooral uit voedingsvezel en mineralen als ijzer. Direct daaronder volgt de aleuron-laag die is opgebouwd uit eiwitten, vitaminen en mineralen. De kern van de korrel is het hoofdbestanddeel en bestaat voor bijna 80% uit zetmeel, gluten en mineralen. In deze kern ligt de kiem, het begin van een nieuw plantje. Zodra we een korrel in de grond stoppen en water geven, groeit er een nieuwe plant. De kiem bevat vet, enzymen en vitamine B en E.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van ons meel komt niet in het gedrang. Onze molenaar maalt namelijk wekelijks vers meel uit de tarwe die we in onze eigen silo's opslaan. Dit verse meel wordt wel een paar dagen rust gegund. Dan blijkt het betere eigenschappen bij het bakken te hebben dan als het vers uit de maalderij komt. Een kwestie van ervaring...

Niets toegevoegd

Niets extra toevoegen, maar ook niets eruit halen. Dat is ons uitgangspunt. In veel maalderijen worden andere deeltjes aan het meel toegevoegd om het te standaardiseren. Ons volkorenmeel bevat echt de hele vermalen tarwekorrel. En aangezien elk groeiseizoen anders verloopt, wisselen ook de eigenschappen van ons tarwe van jaar tot jaar. Dat is juist een uitdaging voor onze bakkers: met vakmanschap en intuïtie inspelen op een product dat nog puur natuur is.

logo zonnelied foto